Els autònoms tindran més prestacions socials a partir de l'1 de gener
Els autònoms tindran més prestacions socials a partir de l'1 de gener

Els 550.000 treballadors autònoms que hi ha a Catalunya -en el conjunt d’Espanya són 3,2 milions- encetaran el 2019 amb més protecció social i més beneficis. Si bé l’equiparació dels drets dels autònoms amb els dels treballadors assalariats encara està lluny, els autònoms fan una passa endavant per millorar la seva situació. Aquest divendres el consell de ministres va aprovar un decret llei que inclou un augment de l’1,25% de la base mínima de cotització a partir de l’1 de gener, fins a situar-se en 944,3 euros per a les persones físiques, i el tipus de cotització passa a ser del 30%.

El canvi farà que les quotes dels autònoms augmentin 5,36 euros al mes, fins als 283,3 euros per a les persones físiques i fins als 364,22 per als societaris.

El nou sistema de cotització per als autònoms, que garanteix atur i prestacions socials al pujar la quota en 5.36 euros al mes, ha aconseguit l'aprovació de patronal i sindicats que han inclòs algunes mesures per a evitar que els empresaris contractin falsos autònoms, i cometin frau fiscal.

Les principals associacions d'autònoms, l'ATA i l'Upta celebren que la Taula de Diàleg Social hagi donat la seva aprovació a l'acord que ja s'havia pactat amb el Govern per a establir un nou sistema de cotització que aconsegueix desvincular la pujada de les bases mínimes al mateix nivell que ho farien les bases mínimes del Règim General, a partir de gener, amb el Salari Mínim Interprofessional (SMI) i que al mateix temps garanteix majors prestacions socials per incloure de forma universal atur, baixa per malaltia, bonificació del 100% de la quota des del segon trimestre de l'incapacitat temporal, entre d'altres mesures, per una pujada de 5,36 euros en les quotes que l'autònom paga a la Seguretat Social

Multes per a les empreses amb falsos autònoms

Amb l’augment del sou mínim interprofessional, la base mínima de cotització dels autònoms serà més baixa que la dels treballadors amb contracte laboral, fet que pot incentivar que empreses prefereixin els falsos autònoms als treballadors assalariats. Per desincentivar-ho, s’estableixen sancions d’entre 3.126 euros i 10.000 euros per cada fals autònom que hi hagi en una empresa. El govern espanyol espera que les sancions econòmiques serveixin per evitar el traspàs de treballadors d’un règim a l’altre.

Es facilita l’accés a la prestació i se n’allarga la durada

Fins ara els requisits per poder accedir a la prestació per cessament d’activitat (l’atur dels autònoms) eren molt estrictes. El nou decret flexibilitza els criteris, en facilita l’accés i augmenta la durada de la prestació fins a un màxim de 24 mesos, davant dels 12 actuals. La prestació mínima, que fins ara era de dos mesos, passa a ser de quatre mesos.

Fecha publicación: 1/3/2019

Este sitio web utiliza  cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios según sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede saber más sobre nuestra política de cookies aquí.