Respostes a unes preguntes que poden interesar els contribuents que han rebut prestacions al llarg del 2020. SOBRETOT PER A QUI A COBRAT UN ERTO
Respostes a unes preguntes que poden interesar els contribuents que han rebut prestacions al llarg del 2020. SOBRETOT PER A QUI A COBRAT UN ERTO

Campanya de la renda atípica, sobretot per a qui ha cobrat un ERTO al llarg del 2020. Situacions a tenir en compte i aquest any mes que mai, confia amb un assessor fiscal per fer la declaració de la renda correctament i sense ensurts posteriorment.


Qui ha de fer la declaració de la renda?

Com a norma general, els contribuents estan obligats a presentar una declaració de l'IRPF quan els rendiments del treball superen els 22.000 euros. Però quan durant un any han cobrat de dos pagadors o més, aquest límit baixa fins als 14.000 euros (si s'han cobrat almenys 1.500 euros del segon pagador); això vol dir que molts contribuents que fins ara s'estalviaven el tràmit, hauran de presentar declaració.

Les prestacions paguen IRPF?

 

A més, pot passar que la declaració surti a pagar, perquè, en general, el SEPE no aplica cap retenció als pagaments de prestacions. Això vol dir que, a la pràctica, els ERTO s'han cobrat "en brut", i ara s'han de liquidar les corresponents retencions amb Hisenda, a través de l'IRPF.

L'Agència Tributària remarca que, a la pràctica, es paga el mateix, però també és cert que haver d'afrontar-ho tot de cop, quan segurament els diners ja s'han gastat molt abans per passar el dia a dia, pot representar un problema per a molts contribuents. L'impacte a la butxaca dependrà molt del tipus d'ERTO que s'ha cobrat; una suspensió temporal durant un període curt pot tenir un efecte limitat, però el cost de passar comptes amb Hisenda pot pujar molt més si s'ha cobrat un ERTO de suspensió total durant molts mesos, sense que s'hagi aplicat cap retenció en tot aquest temps.


Rebaixa en el tram català

En el cas de Catalunya, la Generalitat va aprovar una rebaixa en el tram autonòmic de l'IRPF, que és més alt que el general, destinada a persones que hagin cobrat un ERTO o en situacions precàries. Un contribuent amb una renda anual de 20.000 euros s'estalviarà, de mitjana, uns 172 euros.

Les deduccions a mares treballadores continuen?

 

Les mares treballadores amb fills menors de tres anys tenen dret a percebre una deducció de fins a 1.200 euros per fill, però en el cas d'haver estat en un ERTO de suspensió total, perden aquest dret mentre duri l'expedient. En canvi, aquesta exclusió no afecta quan l'ERTO és per reducció de jornada o a temps parcial.

Les ajudes a autònoms tributen?

També han d'estar al cas els autònoms que van rebre les ajudes directes. Els decrets que van posar en marxa les prestacions per cessament d'activitat no especificaven que estiguessin exemptes de tributar, i l'Agència Tributària les considera rendiments del treball, de manera que s'hauran d'incloure a la declaració (els primers 2.000 euros n'estan exempts). Les ajudes directes, com les que han donat les comunitats autònomes, es consideren rendiments d'activitats econòmiques i s'han de declarar.

Qui va estar en un ERTO, o bé els autònoms que van cessar l'activitat per conseqüència de la pandèmia, podia rescatar una part dels drets consolidats en plans de pensions, etc, durant sis mesos, des del 14 de març del 2020, sempre que fos per cobrir els salaris o ingressos que s'havien deixat de percebre.

He cobrat l'ingrés mínim vital, s'ha de declarar?

Qui ha rebut l'Ingrés mínim vital està obligat a presentar la declaració de renda. Són més de 460 mil beneficiaris a tot l'Estat, però Hisenda recorda que és una renda exempta i en principi no hauria de sortir ni a cobrar ni a pagar. Si s'ha cobrat més de 11.200 euros, s'haurà de declarar la quantitat que superi aquesta xifra.


Es podrà fraccionar el pagament? 

Si. Davant la previsió que molts treballadors els hi sortirà la declaració "a pagar", Hisenda permetrà als treballadors en ERTO que aquest pagament es pugui fer en sis cops, i no només en dos com fins ara.

Donatius

El govern espanyol va aprovar un increment de la desgravació pels donatius des del gener del 2020, fins al 80% dels primers 150 euros donats, i un 35% de la resta d'aportacions, que poden augmentar si la quantitat donada a la mateixa ONG no ha disminuït en tres anys.

Aquest any mes que mai, confia amb un assessor fiscal per fer la declaració de la renda correctament i sense ensurts posteriorment.

Demana hora i t’ajudarem en tot el que faci falta.

Fecha publicación: 4/19/2021

Este sitio web utiliza  cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios según sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede saber más sobre nuestra política de cookies aquí.